3 szybkie przepisy obiadowe, które musisz znać! Zasmakują dzieciakom! I konkurs!

Za każdym razem, kiedy je przygotowuje i pokazuję Wam to na InstaStories, dostaję mnóstwo wiadomości z pytaniami o przepis – tak! Mowa o moich firmowych daniach dla dzieciaków 😀

Dość często zdarza mi się gotować i przygotowywać jedzenie dla Ninki i Brunka. Jestem facetem, więc dla mnie najważniejsze jest to, żeby było prosto, szybko i smacznie. Takie też są moje propozycje! Bo każdy może być superbohaterem w kuchni 😀 Spróbujcie zaserwować je u siebie w domu i zobaczycie, że wszystkim domownikom zasmakuje! Po tych przepisach od razu poznacie jaką kuchnię kocham najbardziej. Oczywiście chodzi o WŁOCHY! Oto lista moich top 3:

1. Spaghetti Podziaraniese.

Składniki:

– makaron spaghetti

– oliwa z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– szczypta pieprzu

– szczypta soli

– pół łyżeczki cukru

– passata pomidorowa (najlepiej włoska, ze słoika)

– świeża bazylia

Przygotowanie:

Gotujemy w garnku wodę, solimy ją i wrzucamy makaron.

Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy (ja zalewam zawsze całe dno patelni). Podsmażamy czosnek do momentu zarumienienia i od razu zalewamy passatą. Słoik opłukujemy i tę resztkę z wodą dodajemy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.

Odcedzony makaron podajemy na talerzu i polewamy naszym sosem.

2. Ryba z pieca po włosku z ziemniakami i surówką z marchewki.

Składniki:

– ryba z pieca po włosku FRoSTA

– ziemniaki (w zależności ile jecie Wy i dzieciaki ;p)

– trochę masła

– trochę mleka

– 4 marchewki

– jabłko

– olej/oliwa

– cukier

– cytryna

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i wrzucamy je do osolonej wody.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Rybę FRoSTA wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

W tym czasie przygotujemy surówkę: trzemy marchewki i jabłko na tarce, wyciskamy cytrynę (kilka łyżek sosu), dodajemy trochę oleju/oliwy i szczyptę cukru (my używamy zwykle ksylitol). Całość mieszamy.

Przygotowujemy puree z ziemniaków-tradycyjnie, jak u babci-czyli z masłem i mlekiem 🙂 Wykładamy rybkę z pieca, przekładamy na talerz, nakładamy ziemniaki, surówkę i podajemy 🙂

 

3. Domowa, włoska pizza.

Składniki:

– 300 g mąki (najlepiej typ 00, ale 450 też będzie spoko)

– 20 g świeżych drożdży

– ¾ łyżeczki soli

– pół łyżeczki cukru

– 200 ml ciepłej wody

– trochę oliwy

– 3-4 kule mozzarelli

– opakowanie sera gouda

– passata pomidorowa

– mały koncentrat pomidorowy

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– 2 ząbki czosnku

– składniki, które chcesz na pizzy – mogą to być pomidorki koktajlowe, kukurydza, pieczarki itp. Ja najczęściej robię standardową margheritę.

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody (ok. 36 stopni). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski dodajemy mąkę, sól, cukier i dodajemy rozpuszczone drożdże. Dodajemy do tego trochę oliwy i zaczynamy dolewać stopniowo ciepłej wody, tak żeby ciasto było sprężyste i nie kleiło się do rąk. Przykrywamy je i odkładamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie szykujemy sos do pizzy: dokładnie tak samo, jak sos do naszego spaghetti, ale dodajemy dodatkowo mały koncentrat pomidorowy i dłużej redukujemy żeby sos był gęsty, bo inaczej rozmoczy nam pizzę.

Kiedy ciasto już urośnie, wałkujemy je i przekładamy na blaszkę. Brzegi zaginamy pod górę, a w cieście robimy dziurki widelcem. Nakładamy równomiernie sos. Możemy teraz dodać nasze ulubione składniki takie jak pieczarki, cebula.

Kroimy mozarellę w plastry i nakładamy na naszą pizze. Na górę dokładamy jeszcze ser żółty. Inne składniki takie jak pomidory, oliwki możemy też teraz dodać. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Kiedy piekarnik już się nagrzeje wkładamy pizze na ok. 15-20 minut.

A teraz uwaga! Super akcja!

Jeszcze kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście lat temu oczywiste było, że w kuchni wszelkie obowiązki należą do kobiety. Mężczyźni poprzedniego pokolenia zajmujący się kuchennymi sprawami byli w zdecydowanej mniejszości – według badań FRoSTY, jedynie co czwarty mężczyzna gotował zarówno małe, jak i ciepłe posiłki, a niewielu więcej planowało lub robiło zakupy. Obecnie sytuacja jest już bardziej wyrównana – teraz 35% mężczyzn gotuje, 32% planuje, a 36% robi małe zakupy. Gotowanie stało się modne. W telewizji królują programy kulinarne, na rynku dostępne są wysokiej jakości półprodukty czy gadżety do gotowania, a Internet dostarcza mnóstwa przepisów (w tym moich😉). Sztuka gotowania nie jest już wiedzą tajemną przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a staje się czymś dostępnym dla wszystkich, którzy chcą spróbować swoich sił w kuchni.

I właśnie dla tych, którzy chcą spróbować lub już spróbowali i dobrze sobie radzą, mamy wraz z FRoSTĄ dla Was fajny konkurs, w którym do wygrania są 3 kursy kulinarne i 10 świetnych fartuchów. Zasady są bardzo proste – wystarczy odpowiedzieć na pytanie: „kto jest dla Ciebie kulinarnym superbohaterem i dlaczego?” pod moim postem na instagramie – właśnie TUTAJ!

Spieszcie się, konkurs trwa do końca dnia 8.09.2019 😉

Komentarze