3 szybkie przepisy obiadowe, które musisz znać! Zasmakują dzieciakom! I konkurs!
Za każdym razem, kiedy je przygotowuje i pokazuję Wam to na InstaStories, dostaję mnóstwo wiadomości z pytaniami o przepis – tak! Mowa o moich firmowych daniach dla dzieciaków 😀
Dość często zdarza mi się gotować i przygotowywać jedzenie dla Ninki i Brunka. Jestem facetem, więc dla mnie najważniejsze jest to, żeby było prosto, szybko i smacznie. Takie też są moje propozycje! Bo każdy może być superbohaterem w kuchni 😀 Spróbujcie zaserwować je u siebie w domu i zobaczycie, że wszystkim domownikom zasmakuje! Po tych przepisach od razu poznacie jaką kuchnię kocham najbardziej. Oczywiście chodzi o WŁOCHY! Oto lista moich top 3:
1. Spaghetti Podziaraniese.
Składniki:
– makaron spaghetti
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– szczypta pieprzu
– szczypta soli
– pół łyżeczki cukru
– passata pomidorowa (najlepiej włoska, ze słoika)
– świeża bazylia
Przygotowanie:
Gotujemy w garnku wodę, solimy ją i wrzucamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy (ja zalewam zawsze całe dno patelni). Podsmażamy czosnek do momentu zarumienienia i od razu zalewamy passatą. Słoik opłukujemy i tę resztkę z wodą dodajemy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.
Odcedzony makaron podajemy na talerzu i polewamy naszym sosem.
2. Ryba z pieca po włosku z ziemniakami i surówką z marchewki.
Składniki:
– ryba z pieca po włosku FRoSTA
– ziemniaki (w zależności ile jecie Wy i dzieciaki ;p)
– trochę masła
– trochę mleka
– 4 marchewki
– jabłko
– olej/oliwa
– cukier
– cytryna
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i wrzucamy je do osolonej wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem. Rybę FRoSTA wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
W tym czasie przygotujemy surówkę: trzemy marchewki i jabłko na tarce, wyciskamy cytrynę (kilka łyżek sosu), dodajemy trochę oleju/oliwy i szczyptę cukru (my używamy zwykle ksylitol). Całość mieszamy.
Przygotowujemy puree z ziemniaków-tradycyjnie, jak u babci-czyli z masłem i mlekiem 🙂 Wykładamy rybkę z pieca, przekładamy na talerz, nakładamy ziemniaki, surówkę i podajemy 🙂
3. Domowa, włoska pizza.
Składniki:
– 300 g mąki (najlepiej typ 00, ale 450 też będzie spoko)
– 20 g świeżych drożdży
– ¾ łyżeczki soli
– pół łyżeczki cukru
– 200 ml ciepłej wody
– trochę oliwy
– 3-4 kule mozzarelli
– opakowanie sera gouda
– passata pomidorowa
– mały koncentrat pomidorowy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– składniki, które chcesz na pizzy – mogą to być pomidorki koktajlowe, kukurydza, pieczarki itp. Ja najczęściej robię standardową margheritę.
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody (ok. 36 stopni). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski dodajemy mąkę, sól, cukier i dodajemy rozpuszczone drożdże. Dodajemy do tego trochę oliwy i zaczynamy dolewać stopniowo ciepłej wody, tak żeby ciasto było sprężyste i nie kleiło się do rąk. Przykrywamy je i odkładamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie szykujemy sos do pizzy: dokładnie tak samo, jak sos do naszego spaghetti, ale dodajemy dodatkowo mały koncentrat pomidorowy i dłużej redukujemy żeby sos był gęsty, bo inaczej rozmoczy nam pizzę.
Kiedy ciasto już urośnie, wałkujemy je i przekładamy na blaszkę. Brzegi zaginamy pod górę, a w cieście robimy dziurki widelcem. Nakładamy równomiernie sos. Możemy teraz dodać nasze ulubione składniki takie jak pieczarki, cebula.
Kroimy mozarellę w plastry i nakładamy na naszą pizze. Na górę dokładamy jeszcze ser żółty. Inne składniki takie jak pomidory, oliwki możemy też teraz dodać. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Kiedy piekarnik już się nagrzeje wkładamy pizze na ok. 15-20 minut.
A teraz uwaga! Super akcja!
Jeszcze kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście lat temu oczywiste było, że w kuchni wszelkie obowiązki należą do kobiety. Mężczyźni poprzedniego pokolenia zajmujący się kuchennymi sprawami byli w zdecydowanej mniejszości – według badań FRoSTY, jedynie co czwarty mężczyzna gotował zarówno małe, jak i ciepłe posiłki, a niewielu więcej planowało lub robiło zakupy. Obecnie sytuacja jest już bardziej wyrównana – teraz 35% mężczyzn gotuje, 32% planuje, a 36% robi małe zakupy. Gotowanie stało się modne. W telewizji królują programy kulinarne, na rynku dostępne są wysokiej jakości półprodukty czy gadżety do gotowania, a Internet dostarcza mnóstwa przepisów (w tym moich😉). Sztuka gotowania nie jest już wiedzą tajemną przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a staje się czymś dostępnym dla wszystkich, którzy chcą spróbować swoich sił w kuchni.
I właśnie dla tych, którzy chcą spróbować lub już spróbowali i dobrze sobie radzą, mamy wraz z FRoSTĄ dla Was fajny konkurs, w którym do wygrania są 3 kursy kulinarne i 10 świetnych fartuchów. Zasady są bardzo proste – wystarczy odpowiedzieć na pytanie: „kto jest dla Ciebie kulinarnym superbohaterem i dlaczego?” pod moim postem na instagramie – właśnie TUTAJ!
Spieszcie się, konkurs trwa do końca dnia 8.09.2019 😉